Jeg kan lære dig og din hest alt fra grundridning til høje klasser
Hvad kan jeg tilbyde ?
- Privatundervisning hos dig eller mig
- Grundridning efter A,B,C og D-systemet
- Videreuddannelse i både dressur og springning
- Tilridning af din hest eller pony
- Arbejde med dig som rytter. Opstilling, hjælpere, signaler og forståelse.
Måden jeg arbejder på
Jeg kan tilbyde, at samværet med hesten giver gode og positive oplevelser.
Med i samværet med hesten er naturligvis også den ridemæssige uddannelse af hesten.
Citat fra Hasse Hoffmann: “Vi har valgt hesten, og hesten har ikke valgt os”.
Vi mennesker har en pligt, der hedder: “Vær yderst ydmyg ift. ovenstående citat”
Jeg tror helt sikkert på, at alle ønsker det allerbedste for deres hest, og at ridningen fungerer optimalt. Det skal være gode oplevelser med hesten og samtidig se let og behageligt ud. Det skal være MÅLET samtidig med, at hesten udvikler de rigtige muskelgrupper.
Hvordan kommer du i mål?
Ja, hvordan kommer vi frem til det, som vi gerne vil opnå med hesten.
Uanset om det er dressur og eller springning, vi har som mål, må hesten have en solid grunduddannelse. Oftest er det sådan, at hvis en øvelse ikke lykkes, er det en af de grundlæggende elementer, som må forbedres, og derefter fungerer øvelsen.
Jeg tror på, at hesten har det således. Har den det godt i sin krop, sender kroppen signal til hjernen om at slappe af. Har hesten det ikke godt, får hjernen signal om irritation. Her kan hesten reagere på mange måder, måske bid, spark eller flugt.
Hesten skal være tilfreds og glad for det arbejde, rytteren byder den. Hesten er tilfreds, når dens krop har det godt og fungerer ALTSÅ hest og rytter er i balance. En glad og tilpas hest vil ALTID gøre noget ekstra for sin rytter.
Velfærd og trivsel må og skal være vigtige nøgleord i arbejdet med hesten.
Grundridningen og grundarbejdet med hesten er så afgørende. Hesten bliver bygget op til at gå i balance med sin rytter, udvikler muskler, overlinje samt danner fundamentet til hestens videre forløb, uanset om det hedder dressur eller springning.
ABCD Princippet – Gør det simpelt og enkelt
Både for rytter og hest ved at bygge et system op, som virker og fungerer. Jeg bygger det op i 4 elementer A-B-C-D:
A = med fremaddrift. Dvs. hesten afskub fra bagbenene og fremover. Alt begynder her og er det vigtigste, men også sværeste, element at forstå
B = med ligeudretning. Dvs. at hesten går på det lige spor. VB sporer på VF, og HB sporer på HF
C = med balance. Dvs. når hesten går frem med afskub på det lige spor, kan den flytte tyngdepunktet om til bagbenene, og derved bærer den rytteren med lige meget vægt på for- og bagben
D = med eftergivenhed. Dvs. den afbalancerede hest kan nu løfte ryggen p, samtidig med, at lændepartiet arbejder optimalt, og halsen strækkes frem og ned. Det er her vigtigt, at hesten kan strække sig så meget i halsen, så næsen er foran lodplan
Rytterens opstilling
Opstillingen er vigtig, og angivelsen af signaler er særdeles vigtig. Jeg siger altid, at rytteren er hestens lærer. Så det er yderst vigtigt, at rytteren giver det rigtige signal, når det er påkrævet. I det hele taget gør det, som der er behov for i den pågældende situation. Rytteren må virkelig have indsigt i at være lærer for hesten og forklare/bruge de rigtige værktøjer så forståeligt, at hesten forstår budskabet øjeblikkeligt.
Når man som rytter vil have hesten til at udføre fx at gå frem er det vigtigt, at det er bestemt og kortvarigt. Det er pres, som pålægges hesten, og det pres skal tages væk i absolut det øjeblik, hesten går frem. Nu får hesten ros og pres bliver taget væk. Det giver forståelse, og så må rytteren øve, gentage så tilpas mange gange, så signalerne bliver diskrete – og nærmest usynlige.
Når hesten kan sin A-B-C-D, bliver det yderst let at være rytter, Her bærer hesten rytteren rigtig frem. Hesten har det godt i sin krop på grund af optimal balance. Nu har rytteren overskud og tid til at finpudse sin opstilling, hvis der er behov.
NU ER RIDNINGEN EN FORM FOR KUNST
Yndefuldt og behageligt for alt og alle!
Det må og skal være MÅLET!
Hestens sundhed
Noget, som er særdeles vigtig, er, at hesten er sund og rask, før uddannelsen begynder.
Jeg råder folk til at få tjekket hesten igennem af en dygtig hestedyrlæge før uddannelsen begynder (evt. røntgen), se på tænder osv. Dette er til gavn for alt og alle.
Dernæst en dygtig beslagsmed. Hestens benstilling er særdeles vigtig. Jeg bruger altid selv kun de dygtigste beslagsmede.
Udstyr til hesten
Et rigtigt langt liv med heste under uddannelse har lært mig, hvor vigtigt det er, at hesten bærer sadel/udstyr, som er korrekt tilpasset. Få løbende et tjek up på at alting er OK. BRUG ALTID KUN DEN BEDSTE TIL KONTROLLEN. Jeg ved, hvor ydmyg hesten er, og sammenligner smerten med en sten i skoen. Så ALTID lyt og se på det udtryk hesten viser. HESTEN LYVER ALDRIG OG VISER KUN SANDHEDEN.
Hvorfor du skal have din grundridning på plads?
JA, hvorfor er den rette grundridning så vigtig. Jo, først og fremmest giver den glæde og forståelse hos hest og rytter og dermed positive oplevelser. Dernæst en sund og holdbar hest, som fremadrettet kan udføre de udfordringer, vi mennesker giver den.
Til glæde for alt og alle, ikke mindst hesten. I vores disciplin “ridesport” vil hesten altid være sportsatleten, så den skal have de bedste betingelser og muligheder. Altid være sund og dermed HAPPY, så vil hesten altid gøre sit absolut bedste for os mennesker/ryttere.
Den rette mængde arbejde til hesten er ultra vigtig
Jeg har gennem årene gjort mig mange erfaringer med arbejdet med hestene. Jeg siger ALTID, arbejde og gøre det, som der er behov for. Det er altid, det svage led som må gøres bedre og det stærke led, som må dyrkes. I arbejdet med heste må man hele tiden analysere, hvad er behovet og så arbejde ud fra det.
En anden vigtig del er restitution. ALT og ALLE har brug for restitution. Gennem årene er jeg blevet langt mere opmærksom på dette, fordi det er så vigtigt. Hvis hesten udsættes for det samme arbejde, de samme bundforhold og i det hele taget det samme hver dag, kan en overanstrengelse let vise sig. En træt og øm muskel er noget af det første til en begyndende skade.
Hestens arbejde skal være varieret og alsidigt, og så skal hesten have 48 timer til restitution. Det tror jeg på må være det optimale. HUSK ALTID hvor arbejdet sluttede med hesten, netop dér starter vi op igen næste gang. Om der så går 1 dag eller 10 dage, så er det vilkår. Hesten husker ALT på godt og ondt.